יעל מורדוך
מומחית בלקויות למידה
054-5611366

כיצד שינוי קטן מוביל לשינוי גדול
הקשר בין קשיים בקריאה ובין מראה הטקסט
אמנם הגורמים לדיסלקציה ולקשיי קריאה עדיין נחקרים ולא ברורים לחלוטין, אך כולנו יכולים להסכים שהאתגר העיקרי והחשוב הוא לגרום לילד לקרוא מילים רבות בזמן קצר, כלומר – להגביר את שטף הקריאה.
כיום, רוב המחקרים ותכניות הלימוד עוסקים בשיפור המרכיבים הפונולוגיים (הצלילים וההגאים) שבקריאה, ולאחר שחל בהם שיפור הילד נדרש לתרגל את הקריאה כדי לשפר גם את השטף. אולם זהו מעגל קסמים מאתגר מאוד בעבור הילד המתקשה, שכן התרגול והרב והמאמץ שהילד משקיע בו לעתים משיגים תוצאה מאכזבת – ולא ניכר שיפור משמעותי בקריאה.
על פי התוצאה הילד מסיק מסקנה מוטעית, שהמאמץ והתרגול הרב לא מועילים, ויוצרים אצל הילד חוסר רצון ללמידה והיעדר מוטיבציה לשיפור הקריאה.
מחקרם של Zorzi ושותפיו שנערך בשנת 2012 מציג היבט נוסף של הקריאה: מראה הטקסט.
מה זאת אומרת? המחקר מתאר כיצד הגדלת הרווחים בין האותיות משפרת באופן ניכר ומיידי את הקריאה של הילד המתקשה, גם אם לא נעשה כלל תרגול מקדים.
מדוע? ילד המתקשה בקריאה מושפע מצפיפות האותיות ומתופעות תפיסתיות המשפיעות על יכולתו לזהות אותן, לכן הריווח ביניהן מסייע לשיפור יכולותיו לזהות אותיות ובכך לשבירה של מעגל הקסמים שבו הוא מצוי.
כדי לפתח מערכת עצבית מיוחדת לזיהוי חזותי של מילה, נדרש עיבוד אופטימלי בזיהוי עצמאי ומקביל של אותיות המודפסות בצפיפות קיצונית. אך אם העיבוד האופטימלי הזה נכשל, הילד המתקשה בקריאה זקוק למרווחים גדולים יותר בין האותיות, בהשוואה לקוראים רגילים, כדי שיצליח לזהות את האותיות בקלות ולקרוא אותן.
חשוב! גם ילד שאינו מתקשה בקריאה, עשוי להרוויח מהשיטה הזו ולקרוא בקלות רבה יותר בעזרת שינוי המרכיבים החזותיים של הטקסט. כך למשל מציג המחקר של Hughes & Wilkins (2002) שמצא שילדים יכולים לקרוא בקלות יותר באמצעות הגדלת הרווחים בין המילים והגדלת הכתב.
אם כך, כדי לעצור את מעגל הקסמים המתסכל שהילד מצוי בו ולשבור אותו, כדי להוכיח לילד שהוא אכן חכם ויודע לקרוא, כל שעלינו לעשות הוא להנגיש את החומרים שאנו עובדים איתם. הפתרון קל, מהיר ויעיל ומביא לתוצאות מיידיות ומשמעותיות.
ועכשיו בואו נעשה ניסיון:
מה קל לנו יותר לקרוא?
אפשרות 1
פעם לפני שנים רבות חיו בכדור הארץ דינוזאורים.
אפשרות 2
פעם לפני שנים רבות חיו בכדור הארץ דינוזאורים.
מקורות:
Zorzi, M., Barbiero, C., Facoetti, A., Lonciari, I., Carrozzi, M., Montico, M., ... & Ziegler, J. C. (2012). Extra-large letter spacing improves reading in dyslexia. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(28), 11455-11459.
Hughes, L. E., & Wilkins, A. J. (2002). Reading at a distance: Implications for the design of text in children's big books. British Journal of Educational Psychology, 72(2), 213-226.