יעל מורדוך
מומחית בלקויות למידה
054-5611366

שם המשחק – חוויית הצלחה
האם הסיפור הבא מוכר לכם?
"עלינו לכיתה א בהתלהבות, בהתרגשות ובציפיות גבוהות, אך די מהר התחושות האלו נעלמו. התחילו להתווכח על הכנת שיעורי הבית, כיוון שהילד לא רצה לקרוא ולא רצה לכתוב. החלו להתעורר אצל הילד, וגם אצלי (ההורה), תחושות של תסכול, אכזבה וייאוש. למה אנחנו צריכים להרגיש ככה כבר בתחילת הדרך?".
אם בכיתות א–ב עולה אצל הילד הקושי בקריאה ובכתיבה, עלולות להיווצר אצלו תחושות של חוסר אמונה עצמית, ומחשבה שהוא לא יכול לקרוא ושלא יהיה מסוגל לקרוא, שהוא לא בסדר, שהוא לא חכם וכדומה.
המחשבות האלה עלולות להתעצם ולהתחזק בכל יום בבית הספר, משום שהוא מנסה ונכשל פעם אחר פעם ומשווה את הישגיו לחבריו שכן מצליחים, ואז הוא מתחיל לתהות מה לא בסדר אצלו. אם אנחנו המבוגרים לא נצליח לעצור את התחושות הקשות האלה אצל הילד ונשנה אותן, עלולות להיות לכך השלכות ארוכות טווח על המשך תפקודו הלימודי והרגשי.
מהי חוויית הצלחה?
זוהי התחושה שהצלחתי לעשות משהו לאחר שהעזתי. חוויית ההצלחה שהילד חווה לאורך חייו בונה את הדימוי העצמי שלו, את תחושת המסוגלות שלו ואת האמונה ביכולותיו.
חשבו על כך כעל מטבעות, ככל שנאסוף יותר מטבעות כך נהיה בטוחים יותר להעז ולנסות דברים חדשים ונדע שגם אם נכשל – יש באמתחתנו די מטבעות כדי להתאושש מכך.
איך נוכל להעניק לילדנו חוויות הצלחה?
ראשית, עלינו להתאים את המשימות ליכולות שלו (כפי שהן נתפסות אצלו), ועלינו ללמדו שהצלחה במשימה מגיעה בעקבות המאמץ וההשקעה שלו ולא בזכות "יד הגורל".
שנית, עלינו לחזק אותו: לתת לו פידבק חיובי על הפעולה שעשה או על התנהגותו – כך הוא מקבל מהסביבה הכרה שעשה דבר טוב.
שלישית, תנו לילד את התחושה שאתם מאמינים בו ובטוחים שיצליח.
כשהילד נכשל עליכם להעניק לו את תמיכה, עידוד ותחושה שאתם עומדים מאחוריו. נסו ללמוד יחד איתו היכן הייתה הטעות, במה שגה וכיצד יוכל לתקן זאת בפעם הבאה.
כשהילדים מגיעים אליי, רובם מגיעים מתוסכלים, חסרי ביטחון ולא מעוניינים לעסוק בכל הקשור לקריאה ולכתיבה. בהתאמת המשימות ליכולותיו של כל ילד, כפי שהוא תופס אותן, במתן חיזוקים במקומות הנכונים ובשיקוף ההצלחה וההתקדמות שלו, הוא בונה לו את "מערך המטבעות" שלו: חוויות ההצלחה המעצימות אותו, מגדילות את תחושת המסוגלות שלו ומחזקות את האמונה העצמית שלו – ולבסוף מובילות לשיפור משמעותי ומהיר ביכולת הקריאה והכתיבה שלו.