יעל מורדוך
מומחית בלקויות למידה
054-5611366

הקשר שבין מראה הטקסט והבנת הנקרא
לפני הכול, מהי הבנת הנקרא?
הבנת הנקרא היא תהליך של הפקת משמעות באמצעות אינטראקציה ומעורבות בשפה כתובה. בתהליך הבנת הנקרא פועלים שלושה מרכיבים מרכזיים:
1. מערכות הזיכרון (היכולת להחזיק את המידע זמין, לזכור ולשמר את כל המילים).
2. מאפייני הטקסט עצמו (למשל רמת הקושי שלו).
3. הקורא (מיומנותו, האופן שבו הוא מתייחס לטקסט כאל מקור שאפשר להפיק ממנו משמעות או רק כדבר שצריך לפענח ללא משמעות).
קשיים בהבנת הנקרא יכולים לנבוע מכמה סיבות, כמו אוצר מילים דל, קשיי זיכרון, קושי בהפעלת אסטרטגיות למידה ועוד.
מהו ההבדל בין קורא מיומן לבין קורא שאינו מיומן?
במהלך הקריאה הקורא המיומן מפעיל תהליכי בקרה באופן אוטומטי ובלתי מודע (כלומר הוא שם לב לשגיאה בקריאתו או למילה שאינה מוכרת).
לעומת זאת, קורא שאינו מיומן נאלץ להפעיל בקרה באופן מודע וכל הזמן שואל את עצמו אם הוא מבין את שקרא.
לכן נראה מקרים שבהם ילדים מצליחים לקרוא היטב, אך אם נשאל אותם מה קראו נגלה שהם אינם מסוגלים לשחזר זאת ולספר על כך.
למה זה קורה?
ייתכן שהקריאה אינה אוטומטית מספיק. ככל שהקריאה אוטומטית, כך ההבנה טובה יותר, כיוון שיש אפשרות להפנות קשב אל התוכן של הטקסט ולהשקיע פחות בפענוח המילים ברמה הטכנית.
מחקרים שבדקו את ההיבט של מאפייני הטקסט הראו שגודל האותיות, אורך השורה והימצאות רווחים בין השורות משפיעים על יכולת הדיוק ועל הקצב בקריאה ומשפרים אותם, כך שהקריאה הופכת לאוטומטית יותר והילד יכול להפנות את הקשב כדי להבין את מה שהוא קורא.
אז איך מאפייני הטקסט משפיעים על הבנת הנקרא?
מחקר באוניברסיטת חיפה של החוקרות הרשקו וקציר (2013) מצא שאורך השורה משפיע על הבנת הנקרא. דבר זה השפיע גם על הקוראים החלשים יותר (כשקיצרו להם את השורה, הם הבינו טוב יותר את הטקסט) וגם על הקוראים הטובים יותר. נוסף על כך, הן מצאו שגודל האותיות ואורך השורה משפיעים בעיקר על הילדים המצויים בראשית תהליך הקריאה.
מדוע? כיוון שקריאתם עדיין אינה אוטומטית ומשאבים רבים מופנים לפענוח הצלילים, לכן העזרה החיצונית של שיפור מראה הטקסט מסייעת להם מאוד בהבנתו.
זאת אומרת, כדי שנוכל לסייע לילדנו להשתפר בקריאה ואף להבין את מה שהוא קורא, כל שעלינו לעשות הוא לשנות מעט את מראה הטקסט: לרווח בין האותיות, בין המילים ובין השורות, להגדיל את גופן האותיות ולקצר את אורך השורות.
מהר מאוד תראו כיצד חוויית ההצלחה בקריאה תעודד אותו ותעלה בו את המוטיבציה ואת הרצון להמשך עבודה ולשיפור הקריאה וכן יעלה הביטחון שלו בכיתה.
מקורות:
Katzir, T., Hershko, S., & Halamish, V. (2013). The effect of font size on reading comprehension on second and fifth grade children: bigger is not always better. PloS one, 8(9), e74061.